5 jaar Ardennen

  • door

Welkom in de Ardennen, waar de tijd lijkt te vertragen en de natuur zich uitstrekt in alle pracht en praal. Na vijf jaar in deze betoverende regio, kan ik met zekerheid zeggen dat het leven hier een ongeëvenaarde zachtheid heeft, doordrenkt met een harmonie tussen mens en natuur, tussen talen en culturen

5 jaar geleden maakten we de ‘grote’ stap naar de Ardennen. Ons avontuur begon nu echt. Het lijkt alsof het gisteren was en tegelijkertijd lijkt het al een eeuwigheid omdat het hier zo als thuis aanvoelt.

In de Ardennen is er een rust die je elders zelden vindt. Het is een plek waar de ochtendmist langzaam optrekt vanuit de valleien, iets wat we regelmatig mogen ervaren op ‘onze’ berg. Het zicht vanuit ons huis is prachtig, één van de redenen waarom we hier zijn komen wonen. We wilden dit uitzicht niet alleen voor ons houden en een deel van ons huis werd dan ook een vakantiewoning: Le Chasseur du Ciel, waar je terecht kan met maximum 4 personen.

Het ritme van het leven wordt hier niet bepaald door de drukte van de stad, maar door de seizoenen, de landbouw en de natuurlijke omgeving. Dat je dan soms vakwerkers hebt, die lang op zich laten wachten, of die ineens opdagen wanneer het hun uitkomt, daar leer je mee leven. Het hoort er gewoon bij.  

Een thuiskomen in de natuur

Eén van de grootste privileges van het leven in de Ardennen is de nauwe band met de natuur. Hier hoef je slechts een paar stappen buiten de deur te zetten om je te laten omringen door bossen, heuvels en valleien. Wandelingen langs kronkelende paden, picknicken aan kabbelende riviertjes en het observeren van wilde dieren in hun natuurlijke habitat zijn hier alledaagse geneugten.

De tweetaligheid als verrijking

Nederlands thuis en Frans op school en daarbuiten. Hoewel het soms uitdagingen met zich meebrengt, is het ook een verrijkende ervaring. Het opent deuren naar verschillende tradities en gewoonten. De lijn is in praktijk ook niet zo strikt. Thuis valt er regelmatig is een woordje Frans en de jongste leert zijn juffen ook af en toe wat Nederlands bij ;-).  We trekken ons intussen aardig uit de slag in het Frans, al leren we nog quasi elke dag wel iets bij van onze kinderen.

Het leven in de Ardennen is meer dan alleen maar bestaan; het is een ervaring van La Douce Vie, een leven doordrenkt met rust, natuur en cultuur. We twijfelen eraan of we nog zouden kunnen wennen in het drukke Vlaanderen, dus voorlopig blijven we nog even hier 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *